Edge Condition: Designs for a Visitor Centre on the Edge

Responses to the Edge Condition brief for a new visitor centre at Birling Gap, for the National Trust, resulted in a wide range of imaginative and exciting proposals. These ranged from an entirely concealed structure formed in the chalk of the cliff (a void formed using appropriated mining techniques) with a structure that became revealed over time as the cliffs erosion continued, to a lightweight origami sculpture that provided shelter from different climactic conditions and danced its way away from the moving edge of the cliff.

Shown here is a selection of images from David Waldren’s project. He explored architectural form through making sculptures with driftwood he found on the site – with a proposal for a lightweight and temporary structure made of similar driftwood, teetering on the edge, that would poetically return to the sea once the cliff beneath it gave way.

www.nationaltrust.org.uk/birling-gap-and-the-seven-sisters